Перейти к публикации
  • Обсуждение также на телеграм канале

@OpenarmeniaChannel

Armenian keyboard layout

teak

Рекомендованные сообщения

Ինչքանով հասկանում եմ այսորվա դրությամբ լայն տարածում ունեն երեք հիմնական դասավորությամբ ստեղնաշար: Քանի որ (իմ կարծիքով) ամենայն հավանականությամբ ամենատարածված դասավորվածությունը այն է ինչ ընդգրկված է Windows XP - ում, երևի թե անիմաստ է ֆորմալ հարցում անց կացնել, սակայն ես երախտապարտ կլինեմ եթե կիսվեք ձեր նախընտրություններով, և այդ ընտրության պատճառներով:

Ներքևում փակցնում եմ վերոհիշյալ երեք ստեղնաշարային դասավորություննէրը.

1) Windows XP (Eastern) Armenian standard:

• Ответы 9
  • Создано
  • Последний ответ

2) Armenian Typewriter:

Սա վերցված է XKB-ից, այսինքն կամայական X-Window օպերացիոն համակարգում սա պիտի որ ընդգրկված լինի:

Չնչին տարբերությամբ այս ստեղնաշարը կարելի է Windows-ի համար գտնել armunicod-ի էջի վրա.

http://www.armunicode.org/en/armkbd-win/

3) Armenian Phonetic:

Նույնպես վերցված է XKB-ից, և կրկին armnunicod-ի էջից կարելի է սա քաշել Windows-ի համար (վերջինում նորից կան չնչին տարբերություններ՝ մէծ մասամբ կետադրության մեջ)

Իմ դեպքում այս երերքից և ոչ մեկը օպտիմալ չի թվում: Առաջին դասավորվածության մեջ (Windows XP default) "գ", "ք", ինչպես նաև "ց" և "խ" տառերի դիրքը իմ կարծիքով չեն համապատասխանում հայերեն այս տառերի հնչունային համապատասխանությանը օգտագործված լատիներեն տառերի ստեղներին: Կետադրությունը այս ստեղնաշարում մի լրիվ ուրիշ կարգի թյուրիմացություն է:

Armenian Typewriter ստեղնաշարին բացարձակապես անսովոր եմ, չնայած որ չեմ բացառում որ սա երեքից ամենահարմարը կարող է լինել հմուտ մարդու ձեռքում:

Armenian Phonetic - ը ամենամոտն է իմ նախնտրություններին, չնայած որ "ր" և "ռ" ինչպես նաև "ո" և "օ" տառերի դիրքը հակաինտուիտիվության պատճառով նյարդայնություն են առաջացնում: Կետադրական որոշ նշաններ նույնպես իմ կարծիքով կարելի է ավելի հարմար դասավորել:

Հիմա ես ձևավորում եմ նոր (custom) դասավորվածություն xkb-ի համար, որպես հիմք վերցնելով Armenian Phonetic ստեղնաշարը (ինչով իհարկե կարող եմ կիսվել պատրաստ լինելուն պես Linux - ից ոգտվողների հետ): Օգտակար կլիներ լսել ձեր կարծիքները հնարավորինս չափ ամենաօպտիմալ դասավորվածություն ստեղծելու համար:

Ահա և այն (unicode) ստեղնաշարը, որի վրա աշխատանքի մասին նշել էի նախկինում։ Որոշ տառերի դիրքերը տարբերվում են Armenian Phonetic ստեղնաշարի դասավորվածությունից վերը բերված պատճառներով։ Նաև ավելացրել եմ որոշ ֆունկցիոնալ ստեղների multi_key սիմվոլներ, որոնք կարելի է օգտագործել Alt_R ստեղնը սեխմատծ պահելով։ Սա զգալի բարձրացնում է տպելու արագությունը, քանի որ այլևս պետք չե ամեն անգամ որևե ոչ հայերեն նշան տպելու համար փոխել ստեղնաշարը անգլերենի և հետ (օրինակ փակագծերի, տոկոսի նշանի, ստեղնաշարի վերևի մասում գտնվող թվերի և որոշ այլ նշանների համար)։

Նոր դասավորվածությունը նաև ուղիղ հնարավորություն է տալիս օգտագործել լայն տարածում գտած նշաններ առանց նրանց յունիքոդ սիմվոլային կոդը իմանալու և նույնիսկ առանց ընթացիկ ստեղնաշարը փոխելու։

Այս ստեղնաշարը X-window Օպերացիոն համակարգների համար է (X11 (xorg, x86)/xkb), և ցանկացողներին կարող եմ ուղարկել կոնֆիգուրացիոն ֆայլերը, որոնք հնարավորություն կտան այս ստեղնաշարը ձեր համակարգի վրա տեղադրել։

teak, то чем я сейчас пользуюсь в винде - один-в-один. очень удобно. я кстати полагал что эта раскладка есть в линухе. а начало свое она берет в АрмНЛС-е по-моему.

Ребята, может кто-нибудь придет на выручку... ? :unsure:

Я пользуюсь Мac OS X 10.3.9, Safari browser, который поддерживает систему Unicode. Введенный другими юзерами армянский текст, а также диакрические буквы латинского шрифта я вижу без проблем. Но когда я пытаюсь ввести текст и отправляю на сервер, то текст выходит как вопросительные знаки.

Что-то не так именно с OAF, так как у меня не бывает проблем с вводом армянского, греческого или грузинского текстов, допустим на сайте blogspot.com.

Помогите! :/

teak, то чем я сейчас пользуюсь в винде - один-в-один. очень удобно. я кстати полагал что эта раскладка есть в линухе. а начало свое она берет в АрмНЛС-е по-моему.

Архивировано

Эта тема находится в архиве и закрыта для дальнейших сообщений.

• Наш выбор

• Наверно многие заметили, что в популярных темах, одна из них "Межнациональные браки", дискуссии вокруг армянских традиций в значительной мере далеки от обсуждаемого предмета. Поэтому решил посвятить эту тему к вопросам связанные с армянами и Арменией с помощью вопросов и ответов. Правила - кто отвечает на вопрос или отгадает загадку первым, предлагает свой вопрос или загадку. Они могут быть простыми, сложными, занимательными, важно что были связаны с Арменией и армянами.
      С вашего позволения предлагаю первую загадку. Будьте внимательны, вопрос легкий, из армянских традиций, забитая в последние десятилетия, хотя кое где на юге востоке Армении сохранилась до сих пор.
      Когда режутся первые зубы у ребенка, - у армян это называется атамнаhатик, атам в переводе на русский зуб, а hатик - зерно, - то во время атамнаhатика родные устраивают праздник с угощениями, варят коркот из зерен пшеницы, перемешивают с кишмишом, фасолью, горохом, орехом, мелко колотым сахаром и посыпают этой смесью голову ребенка. Потом кладут перед ребенком предметы и загадывают. Вопрос: какие предметы кладут перед ребенком и что загадывают?    
        • Like
      • 295 ответов
  • Сейчас в сети   1 пользователь, 0 анонимных, 1 гость (Полный список)

• День рождения сегодня

• Сейчас в сети

1 гость
    Xenobarbital
  • Сейчас на странице

Нет пользователей, просматривающих эту страницу.

• Сейчас на странице

• Нет пользователей, просматривающих эту страницу.

• Создать...